You are currently viewing Budyń jaglany według Moniki Mrozowskiej. Bezglutenowe słodkości

Budyń jaglany według Moniki Mrozowskiej. Bezglutenowe słodkości

Lekkostrawna i bezglutenowa, zawiera mało skrobi i dużo białka oraz odkwasza organizm – razem z Moniką Mrozowską (KLIK, by przeczytać wywiad) podajemy przepis na pyszny i zdrowy budyń z kaszy jaglanej. Posypiemy go prażonymi migdałami, które zawierają najwięcej witaminy B2 i E oraz błonnika, spośród wszystkich orzechów. Co więcej, polecane są także osobom na diecie, ponieważ zawarte w nich egzogenne kwasy tłuszczowe wspomagają nasz metabolizm. Jeśli do deseru dodamy jeszcze jabłka (są mało kaloryczne i bogate w witaminę C) i udekorujemy pistacjami (działają antynowotworowo), to przepis mamy już prawie gotowy.

A.: #Redakcja ShapeMeUp

Budyń: składniki (na 4 porcje):

  • 4 jabłka
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 i ½ szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki płatków migdałów
  • szczypta soli

Budyń jaglany

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Dusimy pod pokrywką ok. 5 minut, na małym ogniu, najlepiej bez dodawania wody, aż staną się miękkie. Kaszę gotujemy w wodzie ze szczyptą soli ok. 10-15 minut, aż całkowicie się rozgotuje. Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe oraz cukier do smaku. Zdejmujemy z gazu i całość miksujemy na jednolitą, gładką masę. W międzyczasie na suchej patelni prażymy migdały na złocisty kolor. Budyń nakładamy do miseczek. Dodajemy po dużej łyżce uduszonych jabłek i posypujemy prażonymi migdałami.

Smacznego!

Dodaj komentarz